Bezlepkový čokoládový dortík s chilli

úterý 25. listopadu 2014

Za měsíc bude po Vánocích. Stres ze svátků klidu a míru už se dá skoro krájet. Takže máte chuť sednout si k televizi a sežrat celou tabulku čokolády. Stává se mi to pravidelně. I když se neblíží Vánoce. A pak se cítím provinile. Lepší varianta je udělat rychlý dortík, který je ve skutečnosti jenom čokoláda obohacená o máslo a víc cukru. Takže už chápete, že se potom vůbec nemusíte cítit špatně. Pro speciální efekt přidáme víc než malé množství chilli, aby vás na jazyku nesvrbělo to, co už jste dávno chtěli říct. 

Připravte si:
200 g čokolády s obsahem kakaa někde mezi 55 % -75 %
200 g másla
100 g moučkového cukru
5 vajec
2 lžíce bezlepkové mouky (pro lepkožrouty polohrubá)
1 lžičku mletého chilli


Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte a vysypte formu podle vašeho výběru. Dortík bude nízký, takže může být klidně koláčová. S pečením začneme už starým známým trikem s vodní lázní, ve které rozpustíme všechnu čokoládu a máslo. Rozpouštějící se směs jemně míchejte, aby se všechno lépe spojilo. Nelekejte se, až to u vás najednou začne vonět jako u Willyho Wonky. Dokud na vás nevyskočí umpalumpa, tak je všechno v pořádku a můžete pokračovat.

Odolejte hladké rozpuštěné čokoládě a přes síto k ní postupně vsypte a vmíchejte moučkový cukr a mouku. Lenoši a skeptici fázi se sítem přeskakují. Míchejte tak dlouho, dokud směs zase nebude úplně hladká. Nakonec opatrně přisypávejte chilli a průběžně zkoušejte. Každý má hranici ostrosti někde jinde, takže si množství přizpůsobte. A pamatujte, čím čerstvější chilli, tím ohnivější výsledek. 

Až budete mít všechny sypké přísady vmíchány, tak do těsta přidávejte vajíčka jedno po druhém. S každým dalším vajíčkem bude hmota hustší a vymíchávání do hladka bude trvat o něco delší dobu. Tak buďte vytrvalí. Když se vám všechno pěkně nespojí, tak to vůbec nebude dobré. Tak míchejte. Je to rychlý recept, takže pak už jen všechno přelijte do formy a pečte 15 - 20 minut.  


Dortík je sice pečený, ale bude vám připadat krémový a jemný. Když přidáte chilli v množství tak akorát, tak se lidi budou ptát, co jste to tam proboha přidali, že je to tak strašně dobré. Když chilli přidáte ve větším množství, tak budou říkat, že to pálí. A to přece chcete. A nemějte výčitky svědomí. Existují teorie o tom, že čokoláda je vlastně něco jako salát. Tuto hypotézu zatím empiricky testuji. 

Mějte se cukrovatě. 

2 komentáře:

  1. "Existují teorie o tom, že čokoláda je vlastně něco jako salát. Tuto hypotézu zatím empiricky testuji." To mě od srdce rozesmálo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pecjo, testuj taky, ať dosáhneme validních a reliabilních výsledků :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |