Šokující odhalení: miluju svůj Kindle

sobota 15. listopadu 2014

Ano, knihtisk je nejdůležitější vynález lidstva a tištěné knihy nikdy nezaniknou.
Ano, papír voní líp než Chanel číslo pět.
Ano, mám ráda krásné obálky knih.
Ano, je uspokojující založit si dočtenou knížku do knihovny a dívat se, jak se tam vyjímá. 
Ano, ráda v knížkách nacházím poznámky a záložky z předchozích čtení. 
Ano, ráda knížky půjčuju jiným a pak poslouchám, jak super to bylo.
Ano, miluju dobrá knihkupectví.
Ano, soudím lidi podle toho, co zrovna čtou ve vlaku. Mimochodem, proč si berete ten hrozný Blesk, když vám nabízí i frontu, lidovky a koukání z okna? To už není guilty pleasure, to je prostě hrůza.


Přesto všechno miluju svůj Kindle. Tu skvělou čtečku, co váží asi 200 g i když na ní mám stovky knih a  její display se neleskne, ani když si čtu na sluncem zalitém balkóně s dvojkou vína v druhé ruce. Protože i takový kýč se v mém životě vyskytuje.
Kindle mám skoro rok. Čtu mnohem víc. A nemusíte se bát, že až jednou budu zahrnutá do výzkumu výše sociokulturního kapitálu, tak propadnu, protože mám doma málo metrů knih. Čím víc čtu, tím víc tištěných knih kupuju. Protože ty dobré přece chcete mít v knihovně!
Kindle stačí nabíjet jednou za měsíc. To mi bude sice v případě apokalypsy docela k ničemu, ale pro fungování ve společnosti nadbytku je to velmi pohodlné.


Ne, Kindle nesnese srovnání s důležitostí knihtisku, ale e-paper je taky dobrý vynález.
Ne, Kindle nevoní. Je to další elektronické zařízení. Tečka.
Ne, na čtečce si nevychutnáte krásu a strukturu obálek jednotlivých knih, ale můžete si pořídit fakt pěkný obal na čtečku samotnou. 
Ne, ebooky nemůžete řadit do poličky podle velikosti, ale jednoduše je můžete dělit do složek podle žánrů, autorů, abecedy nebo jakkoliv vaše obsedantně kompulzivní porucha vyžaduje. 
Ne, všechny knihy nejsou dostupné jako ebook a už vůbec ne oficiálně a česky, ale když se srovnáte s karmou a svědomím, tak sežene skoro všechno. 
Ne, Kindle neukazuje čísla stránek, ale pro osoby posedlé výkonem je dosažení hranice 100% velmi uspokojujícím zážitkem.
Ne, Kindle většinou nikomu nepůjčuju, ale díky tomu, že víc čtu, taky lidi kolem víc otravuju s knižními tipy.
Ne, Amazon mi za tenhle článek nezaplatil. Miluju svůj Kindle.

Čtení s Kindlem a čtení tištěné knihy jsou dva jiné zážitky. Ale to důležité zůstává stejné. Tak proti sobě čtečku a knihu nestavte. Nebo mi dejte vědět, proč by to mezi nimi mělo být jako mezi Spartou a Slavií.

Užívejte si všechny způsoby čtení. Protože čtecí cukrovaty není nikdy dost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |