Pod dekou - Craig Thompson

čtvrtek 4. prosince 2014

Snění a kreslení... Nejsvětštější a nejsobečtější ze všech PŘÍZEMNÍCH činností.
Tak Craig Thompson ve svých 17 letech uvažoval o svém talentu. Ovlivněn křesťanskou výchovou, církevními tábory a čtením Bible. Craig Thompson dělá skvělé komiksy a Pod dekou je jeden z nich. Bez nadpřirozených hrdinů, zato s osobitým stylem. V kreslení i vyprávění. A s jednou z nejhezčích knižních obálek, co znám. 


Pod dekou je autobiografický ilustrovaný román. Thompson kreslí příběh svého dětství a dospívání. Cestu k Bohu, k církvi a k sobě. Vztahy s rodiči, bratrem, spolužáky a první láskou. Na černobílých obrázcích a v úsporném textu se rozbíhají vážná témata, za která by se nemuseli stydět ani autoři ruského realismu se svými tlustými bichlemi. Thompson Pod dekou vytvořil naléhavou atmosféru. Klade si existenciální otázky, na které má člověk odvahu jen v teenagerovském věku. A vy s ním soucítíte a napjatě sledujete, jak to nakonec bude. Bude z Craiga umělec, nesmlouvavý křesťan nebo obojí? 

Kniha je o:
sněhu, šikaně, čůrání do postele, církvi, dece, vině a zamilovanosti.

Čtěte, když:
  • chcete zkusit román ve formě komiksu,
  • vás zajímá, jaké to je, dospívat v silně křesťanské rodině na americkém středozápadě,
  • pátráte po smyslu života, ale Sartre je i na vás trochu moc. 

Nečtěte, když:
  • jako ateista nemůžete o otázkách víry číst ani přemýšlet,
  • nemůžete vystát nejisté teenagery se sny a strachem o budoucnost,
  • toužíte po propracovaných větných stavbách.

Příbuzné knihy:
Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky
Kdo chytá v žitě - Jerome David Sallinger
Malý princ (komiks) - Antoine de Saint-Exupéry, Joann Sfar

Hodnocení:
Jestli chtějí v Louvru všichni vidět Monu Lisu a já mám na zdi plakát Casablancy, tak tuhle knihu hodnotím jako Picassovu Guernicu.

4 komentáře:

  1. Ta obálka je opravdu krásná. Komiks jsem četla v angličtině. Myslím, že pro ty, kteří chtějí začít se čtením knih v cizím jazyce, je toto skvělý začátek! Občas tedy mohou mít problémy se slangem, ale od čeho existuje google, no ne? :)
    Nicméně Pod dekou - skvělé ilustrace vyprávějící obyčejný příběh o první lásce. Víra mi tam až tak nevadila, k Americe to víceméně patří. Zajímavá byla postava mentálně postiženého sourozence, taková postava se v knihách pro mládež moc často nevyskytuje.
    Nedávno jsem četla Eleanor a Park a ač jsem spíš ve věku jejich rodičů :), tak si myslím, že tyto dvě knihy by měly patřit mezi doporučenou literaturu pro všechny dospívající, kteří jsou poprvé zamilovaní a nevědí, kudy kam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Máš pravdu v tom, že hlavní hrdinové Pod Dekou a v Eleanor a Park mají něco společného. Super postřeh :)

      Vymazat
  2. Spousta lidí teď vychvaluje Eleanor a Park, mně se ta kniha moc líbila, ale obávám se, že to třeba dost čtenářů odradí - řeknou si, že to je příliš trendy na to, aby se jim to líbilo. Na druhou stranu Pod dekou je dost neznámé, je to škoda a je to nefér. Ještě stále přetrvává názor, že komiksy jsou jen o superhrdinech a proto je čtou jen dospívající chlapci. To není pravda, není komiks jako komiks. Označení grafický román je v tomto případě příhodnější.
    Pokusíme se tedy Pod dekou více zpropagovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že označení grafický román Pod dekou vystihuje, ale tak nějak mi to nejde přes pusu. A opravdu - není komiks jako komiks! Pod dekou propaguj. Zaslouží si to!

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |