Punč

sobota 20. prosince 2014

Pár let už jsme u nás doma všichni plnoletí a tak bylo na čase přijít s odpovídající vánoční tradicí. Na Štědrý den v poledne se všichni sejdeme u nás v kuchyni a pijeme punč. Pomerančový, kořeněný, horký a s pořádnou dávkou rumu. Díváme se u toho jak dohořívají adventní svíčky a tipujeme, která zhasne jako poslední. Někdy skoro plynule přecházíme k štědrovečerní večeři. Někteří už dost pod vlivem. Punč ale můžete pít celou zimu. Tak si dejte!

Várka na dva větší hrnky:
  • šťáva ze dvou pomerančů
  • šťáva z jednoho citronu
  • 300 ml vody
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 velké panáky rumu
  • svitek skořice
  • hvězdička badyánu
  • lžička hřebíčku
  • kus citronové a kus pomerančové kůry


V hrnci vařte vodu s krupicovým cukrem a veškerým kořením a kůrou. Hřebíček, badyán a kůru doporučuji dát do sáčku na koření, abyste se pak nemuseli trápit s jejich hledáním. Nezbytně nutné to ale není. Roztok míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte šťávu z pomerančů a citronu. Ohřívejte těsně pod bod varu.

Zatím si připravte ty nejhezčí hrníčky a do každého nalijte rum. Podle chuti, ale spíš víc než míň. Zbytek hrnku dolijte svařenou šťávou. A máte hotovo. Je to moc dobré, tak doporučuji rovnou pracovat s větší dávkou, abyste mohli navázat dalším hrníčkem. Samozřejmě pijte s rozumem a mírou, což zrovna ode mě sedí. Já jsem ta, co po našem poledním sedánku vždycky vytuhne v obýváku a ke stromečku mě musí budit. Tak abyste nedopadli taky tak!


Cukrovatý adventní víkend! Už je poslední. Zase. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |