Tarta de Santiago

úterý 23. prosince 2014

Nejlepší recept tohoto roku jsem si dovezla ze Španělska. Strávila jsem tam letos měsíc a snad ani jeden den se bez porce Tarta de Santiago neobešel. Je to galicijský koláč, který jedí poutníci směřující do Santiaga. Dostanete ho v každé kavárně nebo restauraci. Rozšířený je jako naše Marlenka, ale když se vám poštěstí dát si někde domácí tartu, tak teprve pochopíte, o co tady vlastně jde. 

Na jeden nízký koláč:
  • NA KORPUS
  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla a kousek na vymazání formy
  • 1 vejce
  • NA NÁPLŇ
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • kůra z jednoho citronu
  • 250 g mandlové mouky


Tarta de Santiago je velmi jednoduchá na přípravu. Zvlášť pokud disponujete kuchyňským robotem a mixérem. Začneme těstem na korpus. Dejte dohromady hladkou mouku, moučkový cukr, kusy másla a jedno vejce. Pokud máte robot, tak máte vystaráno. Všechno to tam nahážete a necháte ho, ať chvíli máchá těma svýma udělátkama. Když robota nemáte, tak máte aspoň ruce. Tak je zapojte a vypracujte pěkné hladké těsto. To si po těch všech kolotočích bude potřebovat chvíli odpočinout v lednici. Dopřejte mu aspoň půl hodinu. 

Zatímco těsto odpočívá, tak si připravíme náplň. Roklepněte 4 zbylá vejce do mísy a zasypte je veškerým krupicovým cukrem. Vejce s cukrem vyšlehejte na hustý krém. Tady už by to ten mixér chtělo. V tom případě vám bude šlehání trvat maximálně 5 minut. Pokud se musíte spolehnout jen na vlastní ruce, tak vám to bude trvat o dost déle. Ale zase můžete příště v posilovně vynechat činky nebo čím se to ty ruce posilují. Do krému přidejte citronovou kůru a část mandlové mouky. Promíchejte stěrkou na hladkou hmotu. Až to budete mít, tak dosypte zbytek mandlové mouky a postup opakujte.


V tuto chvíli začněte troubu předehřívat na sympatických 180°C a rozevírací formu vymažte máslem. Odpočaté těsto vyválejte na tloušťku cca 3 mm a takový průměr, abyste pokryli formu a zbylo vám i na 3 cm okraj. Těstem vyložte formu. Jak jednoduše se ta věta píše, ale není to vždycky taková hračka, co? Pokud jste těsto nechali dost odpočinout, tak by mělo být v pohodě a nemělo by se chtít moc trhat, ale víte, jak to je. Dávejte si na něj raději pozor. Když máte těsto ve formě, tak ho polijte náplní. Rovnoměrně, pěkně. Trošku s tou formou zatřeste, ať se náplň dostane všude. A šup s tím do trouby na půl hodiny.


Vychladlou tartu posypte moučkovým cukrem. Ideálně vytvořte vzor svatojakubského meče. Je to pak takové posvátnější. Pokud máte rádi mandle, tak tohle budete považovat za božskou manu. A ta citronová dochuť. No, sbíhají se mi sliny, tak už se raději moc rozepisovat nebudu. Poslintaná klávesnice se prý blbě čistí.

Berte tenhle recept jako dárek k zítřejšímu Štědrému dni. Věřím, že jste byli všichni celý rok hodní, tak si ho zasloužíte. Tak šťastné a cukrovaté vám všem! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |