Tres leches

úterý 9. prosince 2014

Tarta de tres leches je jihoamerická specialita, co chutná i vypadá jako sladká sněhová peřina. Pro mě je to zimní dezert, protože mi kromě sněhu evokuje i Vánoce. Chutná totiž skoro jako "piškot s krémem", moučník, který se u nás doma dělá jenom na Vánoce. Tenhle poklad si ale ještě nechám pro sebe. A dneska vám ukážu Tres leches, což v překladu znamená tři mléka. I když se podle receptu dávají čtyři druhy. Chápete tu logiku, že?

Na pořádnou lavinu je potřeba:
  • 125 g hladké mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • větší špetku soli
  • 5 vajec rozdělených na žloutky a bílky,
  • 200 g krupicového cukru (150 g ke žloutkům, 50 g k bílkům)
  • 80 ml mléka
  • 1/2 konzervy kondenzovaného mléka
  • 1/2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • malý panák rumu
  • 400 ml smetany ke šlehání na ozdobu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • mandlové lupínky

Klasika všech klasik - vymažte formu (třeba dortovou) a vyložte ji pečicím papírem. Troubu rozpalte na 180 °C. V jedné míse smíchejte všechnu hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl. Do druhé mísy dejte všechny žloutky a 150 g krupicového cukru a ručním šlehačem na nízké až střední obrátky mixujte, dokud  se směs z oranžové nezmění na světlounce žlutou a nadýchanou. Přidejte mléko a promíchejte. Tuhle směs pak opatrně spojte se suchými ingrediencemi, které už na vás smíchané čekají v míse. 

Zvlášť vyšlehejte bílky na krásně tuhý sníh. Nejlíp mi to jde, když si u toho zpívám Let it snow, let it snow, let it snow. Bílek se tak lekne, že hned ztuhne na sníh! Aby tak vydržel, tak postupně přisypávám 50 g krupicového cukru. A protože je sníh vždycky delikátní záležitost, tak ho pak po malých částech stěrkou zapracovávám do základní směsi. Podebírám zespodu, hladím a uhlazuju. Hlavně žádné šťouchání a prudké pohyby. Když tak zapracujete všechen sníh, tak uslyšíte, jak vytvořená směs sladce šeptá. Tak ji rovnoměrně přelijte do připravené formy a pečte, dokud nebudete moct zapíchnutou špejli vytáhnout úplně čistou. Trvá to asi 30 - 40 minut a výsledkem je nejpiškotovější piškot. Ten nechte vychladnout a překlopte na talíř.

Připravte si to důležité. Smíchejte neslazené a slazené kondenzované mléko, 50 ml smetany ke šlehání a malý panák rumu. Stačí poctivý tuzemák a panák může být i větší. Vychladlý piškot propíchejte vidličkou a mléčnou směs na něj rovnoměrně nalijte. Osvědčilo se mi nalít část, počkat až se vsákne a pak pokračovat.


No a teď už se bude jenom zdobit. Mandle lehce opražte na pánvičce. Trvá to pár minut, ale dobře je hlídejte. Nikdo nechce černé, hořké mandle na té sněhové závěji. Tak už dneska nevypadá čerstvě napadlý sníh ani v Ostravě.

Mandle nechte vychladnout a zatím ušlehejte zbývající smetanu ke šlehání, do které pro pevnost přidejte moučkový cukr. Nasáklý piškot nazdobte sněhovou peřinou a posypte mandlemi. Vychladlými, aby se ta peřina neroztopila. Zimní pohádku rovnou servírujte nebo schovejte do lednice. A taky ji vyfoťte a na Instagramu tagujte jako #cukrovata.


Tak ať máte cukrovatou zimu, se sněhem i bez sněhu.

V článku byla použita variace na recept z kuchařky Deník Dity P.

2 komentáře:

  1. Veru, ty prostě nikdy nezklameš. Co recept, to perla, a krom toho ta spousta perlivých slov kolem! Je radost tě číst. Ještě, že nemám potřebné suroviny po ruce, protože jinak bych už stála v kuchyni a dávala dohromady těsto. Podala jsi to tak, že se v podstatě nedá odolat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to se nedá říct než Díky, Flo! Moc si toho vážím!

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |