Mrkvový dort

úterý 24. února 2015

Mrkev ze zahrádky a ořechy nalouskané na zápraží. To budete potřebovat do tohohle idylického dortu. Jmenuje se to dort, protože není lepší překlad pro anglický cake. Tohle není to, co si představíte pod svatebním nebo narozeninovým dortem. Žádné sofistikované krémy, marcipán ani nadýchaný piškot. Spíš nahrubo nasekané ořechy a krém jen tak naplácaný na povrchu. Ale o to je to celé lepší.

Na jeden nižší dort:

  • 190 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 125 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 100 g vlašských ořechů
  • NA POLEVU
  • 120 g lučiny
  • 60 g másla o pokojové teplotě
  • 60 g moučkového cukru


Vymažte dortovou formu kouskem másla a nechejte troubu, aby se začala zahřívat až ke kýženým 160°C. Smíchejte hladkou mouku se skořicí, práškem do pečiva, sodou a solí. V další míse krátce prošlehejte vejce a pak je spolu s cukrem vyšlehejte do nadýchané hmoty. Šetřete ruce a použijte mixér. Zabere to asi 3 minuty. Pak mixujte na menší obrátky a pomalu přilévejte olej. Až se to všechno pěkně propojí, tak mixér odložte. 

Ke směsi vajec, cukru a oleje přidejte nastrouhanou mrkev, kterou jste před strouháním umyli a ostrouhali. Jestli se chcete vyhnout struhadlu, tak doporučuji mixér. Třikrát zmáčknete a máte to. Nastrouhanou/ rozmixovanou mrkev do mokré směsi lehce vmíchejte a pak přidejte i mouku s kořením a dalšími ingrediencemi. Chcete dosáhnout spojené hmoty, ale nejde vám o hladký výsledek. Připravené vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Zase si můžete pomoct tím mixérem. Nasekané ořechy přisypte ke směsi a znovu promíchejte. 

Těsto nalijte do vymazané formy a pečte asi hodinu. Po 45 minutách ale raději zkuste do dortu zapíchnout špejli. Každá trouba peče jinak a nechci mít na svědomí váš spálený mrkvový dort. Až bude dort upečený, tak ho nechte ve formě chladnout. A zatím si připravte krém.


Je to velmi jednoduché. Lučinu rozmixujte s máslem o pokojové teplotě. Až se obě dobroty spojí, tak postupně přidávejte cukr a ještě stále mixujte. Až dostanete hladký a sladký krém, tak přestaňte. Krémem pak ozdobte úplně vychladlý dort, který jste už vyndali z korpusu. Dozdobit to celé můžete dalšími ořechy.


K mrkvovému dortu mám několik tipů a postřehů. Část ořechů můžete nahradit rozinkami. To je teprve velká domácí paráda. Když máte raději méně sladké moučníky, tak vynechte krém a nebo u něj uberte na cukru. Mrkvový dort nemusíte péct jen v dortové formě. Slušet mu bude i nižší srnčí hřbet. A nejlépe si ho vychutnáte v sobotu odpoledne s babičkou, dědečkem, kávou a čajem. 

2 komentáře:

  1. Mrkvový dort miluji! Peču ho podle receptu Dity Pecháčkové, přidává do něj i ananas :) Je výtečný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ditin recept znám, ale verze bez ananasu mi vyhovuje víc.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |