Panna cotta

úterý 10. února 2015

Panna cotta je lehký dezert. Lehký jako nezatěžující a lehký jako jednoduchý na přípravu. Zvládnete ho připravit za půl hodiny v sobotu ráno mezi tím, co si natáčíte vlasy na večerní valentýnské rande, o kterém tušíte, že by mohlo skončit u vás doma. A kdyby to rande náhodou nedopadlo, tak na vás bude aspoň v ledničce čekat skvělý dezert. Což je někdy možná lepší. 

Na spoustu panna cotty:
  • 1l smetany ke šlehání
  • 6 lžic cukru
  • 6 plátků želatiny
  • NA PŘELITÍ
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce smetany
  • nebo
  • 200 g mražených malin


Plátky želatiny dejte do misky a přelijte studenou vodou. V návodu píší 6 lžic. Želatinu nechte pár minut nacucávat. Můžete použít i želatinu v prášku. Na litr smetany by to měly být tři lžičky, ale ruku do ohně za to dávat nebudu, protože s tím sama nemám zkušenost.

Zatím co se želatina máčí ve vodě dejte do hrnce litr smetany a začněte pomalu zahřívat. Přidejte 6 lžic cukru a míchejte, dokud se nerozpustí. Smetana nesmí nikdy dosáhnout bodu varu a nesmí se začít připalovat. Takže mírný plamen a stálé míchání. Až bude cukr rozpuštěný a teplota tak někde kolem 80°C, tak už by i vaše želatina měla být připravená. Z plátků vymačkejte vodu co to půjde. Želatinovou hmotu přidejte ke smetaně a pořádně ji rozmíchejte. Smetanu stáhněte z plotny a nechte pár minut chladnout. Potom ji přelijte do připravených formiček. Může to být jeden dlouhý srnčí hřbet, který potom nakrájíte nebo menší kalíšky. Kreativitě se meze nekladou. Panna cottu pak nechte tuhnout v ledničce aspoň 6 hodin.

Aby dezert nebyl jenom takový bílý amaroun, tak ho přelijete dobrou omáčkou. Buď tím nejjednodušším, což jsou rozvařené maliny nebo trochu sofistikovanějším karamelem. Pokud máte zálusk na malinovou omáčku, tak rozmrazené maliny povařte pár minut v hrnci a přidejte cukr podle chuti. Extrémně jednoduché je panna cottu ozdobit dobrým domácím džemem. Třeba borůvkovým.


Pokud byste raději karamel, tak dejte do hrnce šest lžic cukru a na středním plameni ho míchejte, dokud se cukr nezačne rozpouštět a nestane se zlatavě hnědým. Odstavte hrnec z plotny a přelijte cukr dvěma lžícemi vařící vody. Rychle rozmíchejte hrudky, které se začnou tvořit. Ke karamelu přilijte dvě lžíce smetany a stále míchejte. Vznikne dobrá karamelová omáčka. Ať už si vyberete cokoli, tak tím ztuhlou panna cottu polijte a servírujte tomu, koho jste si přivedli domů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |