Vraždy s monogramem - Sophie Hannah

čtvrtek 26. března 2015

Poirot zvedl svůj šálek kávy, vstal od stolu a přešel k místu, kde seděla. Jak si všiml, neměla na ruce snubní prsten. "Dovolíte, abych si k vám na chviličku přisedl, mademoiselle?" Nejraději by narovnal její příbor, ubrousek a sklenici na vodu jako na svém stole, ale ovládl se.
Hercule Poirot je specifická postavička. Belgický detektiv na odpočinku v Londýně. Všechno musí mít řád. Včetně jeho kníru. Řád totiž umožňuje, aby jeho malé šedé mozkové buňky pracovaly naplno. A to Poirot potřebuje. Tentokrát pomáhá policistovi ze Scotlandu Yardu s řešením úmrtí v prestižním hotelu. Tři podlaží, tři pokoje, tři mrtvoly a tři manžetové knoflíčky.



I když Vraždy s monogramem nenapsala Agatha Christie, ale její pokračovatelka, plyne příběh tak, jak jsme u Poirota zvyklí. Spoustu postav, které jsou vzájemně propleteny. Postupné odkrývání souvislostí a brilantní mysl detektiva, který na samém závěru všem zúčastněným přesně vylíčí, jak a proč se celá věc seběhla. Pokud máte rádi klasickou Agathu Christie a už jste od ní všechno přečetli, tak se téhle novinky nebojte. Přijdete si na své.

Mám jenom jedno doporučení. Pokud jste od Agathy Christie nikdy nic nečetli, rozhodně tady nezačínejte. Pro start doporučuji Deset malých černoušků, Vraždu v Orient-expresu nebo Smrt na Nilu. Když se vám tenhle typ detektivek zalíbí, tak po nich pak budete sahat vždycky, když budete mít chuť na něco oddechového, klidného a přitom záhadného. Zápletky jsou totiž vždycky do detailu promyšlené! A číst budete mít co. Agatha Christie napsala přes 80 románů.

Kniha je o:
kníru, čaji o páté, pomluvách, manžetových knoflíčcích, obraze, křížovce, hrobě a hotelu.

Čtěte, když:
  • máte rádi Panství Downton,
  • jste zvědaví, jak někdo dokáže napodobit Agathu Christie,
  • vás baví postupné odkrývání promyšleného zločinu.
Nečtěte, když:
  • podle vás pravá detektivka musí obsahovat drastická úmrtí,
  • jste nikdy nečetli nic od Agathy Christie,
  • nemáte rádi postavu Hercula Poirota.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Poirot nosí pěstěný knír a mně se u mužů nejvíc líbí strniště, pak tuto knihu hodnotím jako hladce oholenou tvář.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |