Jarní rebarborová Pavlova

úterý 28. dubna 2015

Pavlova je pusinka s ovocným přelivem. Austrálie a Nový Zéland se hádají, kdo tenhle moučník pro baletku Annu Pavlovu vymyslel. V obou zemích je to národní jídlo. Zdobí ho kiwi a jahodami. Máme ale jaro a jsme ve Střední Evropě a tak tahle Pavlova bude s rebarborou. Vyhraďte si na ni dost času. Peče se dvě a půl hodiny!

Na jednu Pavlovu:
  • NA PUSINKU
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (může být i bramborový)
  • 4 bílky pokojové teploty
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • NA OZDOBU
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 450 g rebarbory
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 60 ml vody


Troubu rozehřejte cca na 90°C. Když nemáte tak přesnou troubu, tak dejte 100°C. Plech vyložte pečicím papírem. A dáme se do vytváření velké nadýchané pusinky, která je korpusem celého moučníku. V míse smíchejte 200 g krupicového cukru a škrob. Ve druhé míse smíchejte bílky se lžičkou citronové šťávy a solí. Začněte vyšlehávat sníh. Budete potřebovat výkonný ruční šlehač. Celé mixování totiž bude trvat asi čtvrt hodiny. Jakmile se z bílků začne dělat pevná pěna, začněte po lžících přidávat cukr se škrobem. Mixujte na plné obrátky. Až všleháte poslední lžíci budete mít před sebou velmi hustou, velmi pevnou a velmi lesklou pěnu. Všechnu ji překlopte do středu připraveného plechu a vytvarujte z ní misku. Věřte mi, jde to lehce. 


Plech s pěnovou miskou pečte na nízkou teplotu dvě a půl hodiny. Celých 150 minut! Děláte to proto, aby byl povrch pevný a vnitřek vláčný. Zatímco se vám peče pusinka, smíchejte v zapékací misce na kousky nakrájenou rebarboru se 100 g cukru, citronovou šťávou a vodou. Až bude pusinka hotová, vyndejte ji a nechte chladnout. Troubu rozpalte na 200°C a rebarboru pečte asi 10 minut. Rebarbora pustí šťávu a změkne. Vyndejte upečenou rebarboru ze šťávy a nechte ji bokem chladnout. Do středu upečené pusinky navrstvěte ušlehanou smetanu. Na tu poklaďte rebarboru a pokapejte šťávou. Nejhezčího efektu dosáhnete s červenou šťávou z odrůdy rebarbory s červeným středem, což není můj případ.


Doporučuji pusinku zdobit šlehačkou, rebarborou a šťávou až těsně před podáváním. Při delší prodlevě se střed trochu rozmočí. Pavlova je pořád stejně dobrá, akorát s ní při servírování naděláte trochu méně parády. Kombinace kyselé rebarbory, šlehačky a super sladké pusinky, je skvělá. Od strávníků získala vysoké hodnocení potvrzené nášupem.

Recept je inspirován kuchařkou Albert - Spolu u stolu. Text vlastní. 

2 komentáře:

  1. Ahoj Verčo,
    včera jsem se inspirovala tvým receptem a upekla si doma taky Pavlovu, jen místo rebarbory jsem dala jahody a bylo to úžasné. Normálně mě vaření moc nebaví, takže mě uchvátilo, jak je to jednoduché a jaký jsem s tím sklidila úspěch. Už je jasné, že jsem ji letos nepekla naposledy. Díky za tip na skvělý letní moučník!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terezko!
      Děkuji za komentář! Jsem ráda, že se ti Pavlova povedla a chutnala :) S jahodama musí být taky moc dobrá!

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |