Borůvkový nepečený dort

úterý 21. července 2015

Mohla bych mluvit o tom, že mě důležité životní události a jubilea nutí bilancovat a přemýšlet nad životem, ale kašlu na to. Zítra je mi pětadvacet a nedávno jsem odpromovala a ze všeho nejvíc bych si přála být zase malá holka a už tam zůstat. Tak aspoň udělám dort, který jsem jako malá milovala. Je neskutečný, lahodný a jednoduchý. Vlastně nevím, jestli se tyhle nepečené dorty dětem dělají, protože jim chutnají, nebo proto, aby maminky neměly moc práce v kuchyni. Snad od každého něco.

Na jedno borůvkové blaho:
  • 200 g piškotů
  • 400 g zakysané smetany
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 60 g moučkového cukru
  • malý panák rumu nebo whiskey
  • 1 l borůvek


Dort připravujte s jednodenním předstihem, aby se piškoty stihly pořádně nasáknout. Je to úplně jednoduché. Nejprve ušlehejte šlehačku do tuha. Přidejte všechnu zakysanou smetanu a moučkový cukr. Jeho množství můžete upravit podle toho, jak moc sladké máte rádi. Tohle je taková střední varianta. Všechno pořádně promíchejte. Klidně ručním mixérem. Pokud používáte čerstvé borůvky, tak je omyjte a nechte okapat.


Vytáhněte kulatou dortovou formu a na dno naskládejte piškoty v soustředných kruzích. Když to nevychází, tak velikost piškotu ulomením upravte. Piškoty z lehka pokapejte alkoholem. Nemám doma tuzemák, ale protože jsem velká holka, nahradila jsem ho Jamesonem. Pokud bude dort pro děti, tak šetřete, nebo alkohol vynechejte. Následně na piškoty rovnoměrně navrstvěte část smetanové hmoty. Měla by to být asi třetina. Na vrstvu smetany pak přijde vrstva borůvek. A pak už opakujte takto: vrstva piškotů, alkohol, smetanová vrstva, borůvky, vrstva piškotů, alkohol, smetanová vrstva. Hotovo. Dort nechte v lednici do druhého dne.



Hotový dort můžete dozdobit zbylými borůvkami a pokud chcete ještě hezčí vzhled, pak jeho boky po vytažení z korpusu dozdobte další smetanovou směsí. Když dort jíte, tak myslete na panenky, schovávanou a plyšáky. PS: Bezleková varianta je jednoduchá. Koupíte bezlepkové piškoty, které nejsou ani moc drahé. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |