Kostičas - Samantha Shannon

čtvrtek 6. srpna 2015

Najdete nás všude, na každé ulici. Žijeme způsobem, který by se téměř dal považovat za normální, jen byste se nesměli dívat moc pozorně.
Paige Mahoney je devatenáctiletá dívka, která žije v Londýně v roce 2059. Je to ale jiný Londýn, než jak ho známe dneska. Lidem rozhodně nevládne Charles s Camillou, ani William s Kate, natož roztomilý princ George. Tohle je Londýn, kterému vládne Scion a ten jde po všech vidoucích, včetně Paige. Co to přesně znamená?

Vidoucí jsou lidé, kteří dokáží různými způsoby navazovat kontakt s mrtvými dušemi nebo aurami a dušemi jiných lidí. Někteří pomocí karet, jiní pomocí zvláštního jazyka a někteří používají vlastní vědomí. Tohle všechno je ale ve Scionu zakázáno a vidoucí jsou nuceni žít v ilegalitě. A tak Paige své schopnosti využívá ve prospěch gangu, který působí v okolí Covent Garden. Dokud svými schopnostmi někoho nechtěně nepřipraví o život. Pak se začnou dít věci!

Kostičas je fantaskní dystopie. Proto se v první polovině knihy nenechte zastrašit neznámými pojmy a tím, že nic pořádně nedává smysl. V druhé půlce už vás pohltí děj a ty nejzákladnější termíny dávno budete mít v malíku. Přiznávám ale, že někdy to vysvětlování událostí, které předcházely ději knihy, mělo hluchá místa a tak jsem občas tápala v tom, proč se děje to, co se děje. Celkovou čtivost ale Kostičasu upřít nemůžu. Akce, přátelství, romantika, zrada, zloba, důvěra. Všechno to tam je. 

Z Kostičasu bude sedmidílná série. To může být jediný důvod, proč autorku přirovnávají k J. K. Rowling. Nový Harry Potter to rozhodně není. Ani zdaleka. A trochu doufám, že si těch sedm knih Shannon ještě rozmyslí. Pokud ve Vidořádu, který má vyjít v říjnu, dramaticky nepřekvapí, tak načrtnutá dějová linka a čtenářova pozornost vydrží tak maximálně tři knihy. On je totiž rozdíl mezi čtivostí a propracovaným příběhem. 

Kniha je o:
snové krajině, vidopánech, Refájcích, amarantu, kostihrabech, éteru, ektoplazmě, bzučácích a poltergeistech.

Čtěte, když:
  • chcete vědět, co všechna ta slova v předchozím odstavci znamenají,
  • vás baví dystopie a mládežnické sci-fi,
  • máte rádi knihy zasazené do prostředí Londýna/ Anglie.
Nečtěte, když:
  • vás odrazuje tematizace mystična, duchovna, duší a aury,
  • vás nebaví poznávat nové světy s vlastními pravidly,
  • nemáte v knihách rádi naivní hlavní hrdinky.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli vidoucí cítí zbloudilé duše a já se bojím každého zavrzání dřevěné podlahy, pak tuto knihu hodnotím jako Krotitele duchů.

4 komentáře:

  1. Naivní hlavní hrdinky moc nemusím a i YA už poslední dobou příliš nečtu (i když pravda je, že tento žánr jsem až tak moc nečetla nikdy)...ale Kostičas asi přeci jen zkusím, třeba překvapí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paige možná připadala naivní jenom mně. Jinde ji označují za badass hrdinku, co se jen tak nevzdává. Jsem zvědavá, co na Kostičas budeš říkat :)

      Vymazat
  2. Nechala jsem se nalákat na ty řeči kolem Harryho Pottera. To bylo tedy hodně přestřeleno, ale jinak.. Kostičas mě dostal a hrozně mě to baví a Shannon obdivuju za to, jak propracovaný svět vytvořila. Už to mám za sebou několikrát, česky i anglicky, a stále jsem okouzlená. Asi je to o vkusu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O vkusu je to určitě! Asi jako tak nějak skoro všechno ;)

      Je super, že tě Kostičas tak nadchnul. Další díl si přečtu, ale tentokrát s realističtější představou o tom, co můžu čekat.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |